Odwiedź Cypr, by poznać legendy i słońce, przygody w głębokim, błękitnym morzu, jedzenie za które można umrzeć i wina, które zainspirują twojego wewnętrznego oenofila - spróbuj zgubić się gdzieś na uboczu, aby odkryć jeszcze więcej powodów, dla których wyspa ta olśniewa odwiedzających sezon po sezonie.
Surowy i skromny, Cypr (lub Lewant, jak kiedyś go nazywano) jest wyspą na skrzyżowaniu dwóch światów, tu na Morzu Śródziemnym Europa spotyka Azję. Przybrzeżny nagi kamień w kredowych barwach kontrastuje z lazurem wód i tylko kilka odważnych krzewów przełamuje leniwy taniec tych dwóch plamami zakurzonej oliwkowej zieleni. Ale to wystarczy, aby nieustraszony gość poczuł egzotyczny cud. Najbardziej ikoniczne cypryjskie krajobrazy plaż charakteryzują się minimalistycznym pięknem ujawniającym się pięknie za każdym razem. Jak magia.
Po dotarciu do serca wyspy, krajobraz zmienia się, dolina po dolinie, aż dotrzesz do najwyższego cypla Olimpu w górach Troodos. Wizyta na Cyprze to podróż odkrywcza, od nagich przybrzeżnych wapiennych skał do równin z żywymi szmaragdami i górami ozdobionymi zawsze zieloną roślinnością.
Zbierając to wszystko, od urzekających portowych zatok, gdzie skromne rybackie łodzie cumują obok luksusowych jachtów, do rustykalnego splendoru tradycyjnych górskich wiosek, Cypr eksponuje się w gorącym pięknie jak hetaera. Po narodzinach majestatycznej Afrodyty nie można oczekiwać niczego innego. I najlepiej zbadać to pieszo.
Jeśli chodzi o Cypr, może być tylko jedna odpowiedź: kiedy tylko masz na to ochotę. Sezon turystyczny trwa od kwietnia do października, ale wielu turystów stara się unikać gorącego letniego słońca, które praży od lipca do września i przyjeżdża w chłodniejszych miesiącach. Mimo to, niewiele imprez odbywa się tu poza sezonem, co daje artystom, pisarzom i fotografom rzadką okazję, aby oglądać wyspę w wolniejszym tempie, niezakłóconą przez urlopowiczów.
Są tu również atrakcje dla aktywnych turystów: od sportów wodnych pod słonecznymi niebiosami i przygodami w morskich głębinach, po safari w dżungli w pokrytych sosnowymi lasami górach, Cypr jest kierunkiem do rozważenia.
W Petra tou Romiou - Skale Afrodyty - na wybrzeżu Paphos, kraina rozciąga się w kolory jak na cypryjskiej pocztówce. To właśnie ta idealna fotograficzna oprawa sprawia, że jest to "wyspa miłości". To najbardziej obfotografowany punkt na wyspie, a poza szumem, to również najbardziej tajemnicze miejsce, jakie możesz odwiedzić. Mówi się, że Cytherea - Afrodyta - urodziła się dojrzale piękna w tych wodach. Nic dziwnego, że tak wielu nowożeńców nie może oprzeć się pokusie, by uwiecznić chwilę szczególnego dnia na tej skale, która wynurza się z morza niczym talizman szczęścia i nadziei. Ale na tych ziemiach bogini była znana już w XII wieku p.n.e., na długo przed narodzinami pierwszych poetów i historyków, którzy o niej wspominali. W jednej opowieści występuje przed Zeusem jako córkę Urana. Bez względu na alegorię jej pochodzenia, w tym czasie była świętą dla Greków na całym świecie. Jej enigmatyczny wizerunek wciąż pozostaje, poza mitem i legendą, przynętą, która przyciąga setki par do Pafos, które co roku składają tu przysięgę małżeńską. Cypr jest także "wyspą ślubną".
W zaledwie godzinę drogi od Pafos, Łaźnia Afrodyty daje świadectwo starożytności, kiedy to bogini rządziła tymi ziemiami, a czas stał w cieniu starego drzewa figowego, które chroni ten teren. To tam Afrodyta spotkała Adonisa, a jej legenda żyje dalej, opowiadana przez tych, którzy poprowadzą cię przez Szlak Kultury Afrodyty. Jest tu dużo do zobaczenia. Na szczęście, wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO Palaipafos - Kouklia - najważniejszy przystanek na Szlaku Kultury Afrodyty, znajduje się w odległości 30 minut jazdy od Pafos, dzięki czemu łatwo do niego dotrzeć podczas pobytu w hotelach Leonardo. Pozostałe dwa główne miejsca tworzą rdzeń Szlaku Kultury Afrodyty to Amathous, niedaleko Lemesos i Kition, w Larnace.
Kuchnia cypryjska, podobnie jak historia Cypru, jest barwną, ekscytującą mieszanką smaków, najlepiej wyczuwalną gdy smakujesz meze, oferujące jeden z wielu mrożących krew w żyłach smaków wyspy.
A jak Afelia, kwintesencja cypryjskiego naczynia żaroodpornego, które pozwala zaopatrzyć usatysfakcjonowanych jedzących. To obfite porcje chudej wieprzowiny marynowanej przez noc w czerwonym winie, przyprawionej gruboziarnistymi nasionami kolendry, podawanej z ziemniakami lub pilawem.
H jak Halloumi, sensacja smaku, szczególnie podczas grillowania. To zawsze obecny element meze, czasem serwowany na zielonych liściach sałaty lub rukoli albo po prostu ułożony na talerzu z plasterkiem cytryny. Bez względu na to, w jaki sposób jest serwowany, zawsze zadowala tłum.
K jak Karaoli yahni, dla Koupepii i dla Kolokasi - dla każdego. Karaoli yahni są cenionym grecko-cypryjskim przysmakiem: te małe dzikie ślimaki gotowane w sosie pomidorowym zwykle podawane są w Akamas wczesną jesienią. Koupepia, cypryjscy kuzyni greckich dolmades, to liście winorośli nadziewane ryżem i mielonym mięsem, przyprawione miejscowymi ziołami i gotowane w sosie pomidorowym. Kolokasi to korzeń taro rosnący na wyspie, wyjątkowo smaczny, tradycyjnie gotowany również w sosie pomidorowym, podawany jako dodatek do posiłku lub jedzony osobno w dekadenckim meze, w którym znajdziemy również kiełbasy i wszelkiego rodzaju mięsa. Przekrocz siebie, albo będziesz zbyt nasycony, by móc cieszyć się wszystkimi smakami tradycyjnej cypryjskiej kuchni.
Na koniec, ale przecież nie ostatnie, nigdy nie jesteś zbyt daleko od morza przebywając na Cyprze. Dlatego zawsze możesz zadbać o swoje podniebienie perfekcyjnie przygotowanymi świeżymi rybami i owocami morza. Pomyśl oktapodi krasato, specyficznej cypryjskiej specjalności: delikatne ośmiornice gotowane w czerwonym winie, doprawione kminkiem i kolendrą. Lub barbouni, małe czerwone barweny, solone i smażone na głębokim tłuszczu, aż do chrupkości i oblizywania warg.
Nic nie zwieńczy posiłku lepiej niż rajski deser. Niezwykle kleiste pasteli - toffi z carobu - wykonane z soku z fasoli szałwiowej, wciąż "czarnego złota" wyspy, są koniecznością. W Anogyra mają nawet Pasteli Museum, w odległości czterdziestu minut jazdy od Pafos, aby udowodnić w czym rzecz. Również żaden szanujący się smakosz nie ominie wspaniałej yiaourti me meli, baklavy z miodem i kataifi lub kremowego muhallebi. I jest o wiele więcej do spróbowania. Czy wiesz, że cypryjska Commandaria jest najstarszym nazwanym winem na świecie? Tak! Warto odwiedzić Cypr również ze względu na znane na całym świecie wina.