Założona w 1990 roku przez Theodorosa Fikardosa winiarnia Fikardos w Mesogi kładzie duży nacisk na rozwój rodzimych cypryjskich odmian, takich jak rzadkie czerwone Maratheftiko, białe Xinisteri - jedno z dwóch winogron używanych do produkcji legendarnego Commandaria - które produkuje owocowe białe z delikatną nutą cytrusów i rzadkiego Spourtiko.
Winiarnia Fikardos
Oprócz uprawy we własnych winnicach w Pano Arodes i Choulou rodzimych winogron takich jak Gannoudi, Maratheftiko i Xinisteri, winiarnia Fikardos pozyskuje winogrona od hodowców z Tsady, Stroumpi, Polemi, Letimpou, Kathikas i Killi. Paphos ma doskonały dla winiarzy klimat, ponieważ winorośle w tym rejonie nie są dotknięte filokserą - bladożółtymi owadami wysysającymi soki, które w wielu innych regionach na całym świecie niszczą korzenie i liście winorośli niczym plaga.
Winnica Pano Arodes Fikardos ulokowana jest 600 metrów nad poziomem morza w obszarze znanym jako Furnia. Uprawiają głównie winorośle Maratheftiko, Mataro i Shiraz. Winnica Choulou podzielona jest na dwie odrębne sekcje: obszar Karias nad rzeką Ezousa na wysokości 400 metrów, gdzie w harmonii rosną Xynisteri i Mataro oraz stanowisko Maloutena, 450 metrów nad poziomem morza, gdzie obok winogron Altesse rośnie rzadka odmiana Gannoudi.
Odwiedzając winiarnię Fikardos Spourtiko posmakujesz wina stworzonego z bardzo rzadkiej białej cypryjskiej odmiany o tej samej nazwie. W rzeczywistości Fikardos była pierwszą winiarnią na Cyprze, która produkowała wina Spourtiko, masz zatem pewność, że dostaniesz tu oryginał. Według wytwórni Spourtiko to "białe wytrawne wino z aromatami zielonego jabłka, kluczem limonki i grejpfruta".
Oprócz tego rzadkiego wina, winiarnia Fikardos produkuje kilka innych białych, czerwonych i różowych win, głównie z lokalnych winogron, ale także międzynarodowych odmian, takich jak Shiraz, Mataro, Cabernet Sauvignon, Semillon i Chardonnay.
Poniedziałek - Piątek
08:00 - 13:00 / 14:30 - 17:00
Sobota
08:00 - 13:00