Andreas Tsalapatis prowadzi Winiarnię Tsalapatis od ponad 20 lat, zarządzając dostarczaniem do około 100 000 butelek rocznie. Wytwórnia win, która jest w Polemi, produkuje solidne wina Xynisteri, ale także Sauvignon Blanc, Mataro, Lefkada i Shiraz pośród wielu innych odmian.
Winiarnia win z Tsalapatis
Słynące z białego wina Xynisteri, wina o dobrej kwasowości, kwiatowych aromatach i poważnego dotyku trawiastej goryczki, Winiarnia Tsalapatis jest bardzo polecana miłośnikom wina odwiedzającym Paphos. Są również znane z Melapsopodi, Sauvignon Blanc, wina, które są pionierami, które dobrze pasują do ryb i owoców morza ze względu na świeże aromaty cytrusowe.
Ich Rigas, mieszanka winogron Mataro i Lefkada, to żywe szkarłatne wino z morwy, suchych rodzynków i aromatów borówki. Jest to mocne wino, najlepiej połączone z czerwonymi grillowanymi mięsami lub gulaszami.
Jeśli lubisz czerwone, pokochasz także ciemnofioletową Syrah Tsalapatis Winery, mocne wino (14%) z nutami zmiażdżonych czarnych czereśni, jeżyn i czarnego bzu. Dobrze łączy się z wieprzowiną i jagnięciną.
Winiarnia Tsalapatis jest jedną z najbardziej niedocenianych winiarni Pafos, być może dlatego, że właściciel nie zajmuje się marketingiem. Ale jeśli zadzwonisz pod numer 70 006 664 lub 99 624 929 na komórkę, aby umówić się na wizytę podczas wizyty w Pafos, Andreas będzie tam, aby dać ci wycieczkę i zaoferować ci degustację w jaskini wina. Możesz wypróbować "króla win" Rigasa "czerwonego", "Xynisteri" i "Sauvignon Blanc" i kupić swoją ulubioną butelkę prosto od producenta.
Winiarnia Tsalapatis zdobyła liczne nagrody, ostatnie na 10-tym konkursie wina na Cyprze, gdzie otrzymała Srebrną Nagrodę za Rigena Xynisteri 2016 White.